Az ISO 9001 nemzetközi szabvány felülvizsgálata folyamatban van, jelenleg tervezett megjelenési dátuma 2015 vége. Azon cégek akik fenn kívánják tartani a tanúsítványukat, elkezdhetik az előzetes felkészülést. A Magyar Szabványügyi Testületnél megvásárolható az MSZ/T ISO/DIS 9001:2014 tervezet magyar/angol kétnyelvű változatban.

A szabványtervezet követi a menedzsment szabványok területén alkalmazandó Annex SL struktúráját (lásd a korábbi bejegyzést), annak fogalmait, és megközelítését, ebbe helyezi a ISO 9001:2008 változatának a követelményeiből a legtöbbjét, két-három kivétel van, a vezetőség képviselője továbbiakban nem követelmény, mint a minőségirányítási kézikönyv sem, valamint kimarad a megelőző tevékenység is. Igaz ez utóbbi funkciót a kockázatkezelés minőségirányítási rendszerbe illesztése átveszi. Átstrukturálás egyik példája a vezetőségi átvizsgálás és a belső audit egy pontba történő helyezése, 9. Teljesítményértékelés alá.

Az Annex SL-ből származó másik ilyen változás a „4. fejezete a szabványnak „A szervezet és környezete”, ez az ami sok fejtörést fog jelenteni mindenkinek, és zavarokat is okozhat, mert tág teret ad az értelmezésnek. A cégek, tanácsadók, auditorok új kihívás előtt állnak majd, nem igazán lesz használható majd az előre gyártott rendszer.

Harmadik ilyen dolog a „dokumentált információ”, amely lecseréli az eljárásokat és feljegyzéseket. Ezzel a vastag semmire sem való dokumentációkat kívánják valószínűleg elkerülni, de mindenképpen változtatni kellett, a digitális kornak megfelelő követelményeket kell állíttatni, amit nagyon sok módon lehet kielégíteni. Mivel nincsenek kötelező eljárások, és az információk annyiféle módon rögzíthetők, ahányféleképpen csak elképzelhető. Ez megint az auditálás nehézségit fogja fokozni, legalábbis az elején.

Egy kis fogalmazásbeli változás is történt, ami visszatérés a korábbi, termékek és szolgáltatásokhoz, a sima terméktől. Ez az érthetőséget fokozza.

Az „A” mellékletben (tájékoztató) tisztázásra kerül az új szerkezet, terminológia és az eddig nem használt fogalmak tisztázása, mint a szervezet és környezete, termék és szolgáltatás, kockázat alapú megközelítés és a dokumentált információ.
A „B” melléklet (tájékoztató)a 7 minőségirányítási alapelvet tartalmazza.
A „C” melléklet (tájékoztató) pedig a minőségirányítási szabványok portfólióját írja le.

Az ISO TC176/SC2 bizottság nyilvános honlapjáról néhány segédanyag közvetlenül elérhető.

Néhány ezek közül (angol nyelven):