Minőségterv

A minőségterv a szervezet azon dokumentációja, amely előírja, hogy milyen eljárásokat, kapcsolódó erőforrásokat és mikor alkalmazzon, a specifikus projektek, termékek, folyamatok vagy szerződéses követelmények kapcsán.

Ha a szervezetnek kiépített minőségmenedzsment rendszere van, a minőségtervet a vevője igényelheti vagy más célból is hasznos lehet. Ha nincs kiépített minőségmenedzsment rendszer a minőségterv keretet adhat a vevői követelmények kielégítésére, továbbá segítheti a minőség menedzsment rendszer kiépítését is.

A szervezet döntse el mikor használjon minőségterveket, gondoljanak az alábbi helyzetekre:
– bemutatni azt, hogy hogyan alkalmazza a minőségmenedzsment rendszert az adott szerződésre,
– hogyan teljesíti a vevő, vagy más érdekelt felek követelményeit,
– hogyan fejleszt és igazol új terméket, folyamatot, szolgáltatást,
– hogyan szervezi meg a tevékenységeit a követelmények teljesítésére és a minőség célok elérésére,
– hogyan biztosítja az erőforrásokat,
– hogyan csökkenti a kockázatokat a minimális szintre.

A minőségtervek készítésére az ISO 10005 nemzetközi szabvány ad útmutatást, e mellett az AQAP-2105 normatív dokumentum is rendelkezésre áll. A nemzetközi szabvány mellékletében számos minta minőségterv forma (táblázat,folyamatábra, szöveges) található.

A katonai minőség menedzsment rendszerekben az AQAP 2105 szerinti minőségtervet kell használni. Az AQAP 2110: 2016 5.4.1.1 pontja szerint a készítőnek három szempontot kell mindig észben tartani, a minőségterv hármas szerepét: minőségirányítási rendszer alkalmazását az adott szerződésre, a termék megvalósítás minőségtervezését, és a nyomonkövethetőség biztosítását. Az előkészítés során a szerződés és a szerződésben meghivatkozott követelmény dokumentumok összes követelményét le kell fedni.

Amennyiben szüksége van minőségterv készítésre, az ezzel kapcsolatos szolgáltatásainkról további tájékoztatást, ajánlatot a minoseg.es@rendszerek.hu címre írt levelére válaszul kaphat.