A nemzetközi szabványosítási testület, átdolgozta a szabvány kidolgozás menetét szabályozó direktíváit és annak kiegészítéseit, mellékleteit. Ide került beillesztésre a menedzsment rendszer szabványok kidolgozását egységesítő, a műszaki szabványosító bizottságoknak irányt mutató dokumentum. Az ISO/IEC Direktíva 1. rész kiegészítések, dokumentumban szereplő SL kiegészítés foglalkozik ezzel a kérdéssel, ennek a 3. melléklete tartalmazza az egységes tervezett szabvány struktúrát, amelyet valamennyi később kidolgozandó menedzsment szabványnak követnie kell, így a felülvizsgálatra tervezett ISO 9001-nek is. Az SL kiegészítés többek között számos a menedzsment rendszerekben alkalmazott fogalom meghatározását is tartalmazza, mintegy, megelőzendő a fogalmi kavarodást, ami a mai menedzsment szabványokat jellemzi. Aki a részletek iránt érdeklődik töltse le és elmerülhet a részletekben.

A tervezett struktúra, első három pontja megegyezik a jelenlegi menedzsment(irányítási) szabványokkal. De a 4-től nagyok a különbségek.

Aki ismeri az AQAP katonai minőségirányítási követelményeket annak ismerős lehet a 6. pont ahol látható az a változás amit az AQAP 2000 kiadvány sorozat készítői felismertek, de az ISO szabvány készítői csak most látták elérkezettnek, a tervezés részévé tették a kockázatkezelést:

1. Alkalmazási terület
2. Rendelkező hivatkozások
3. Szakkifejezések és meghatározások

4. Szervezeti háttér
Hatókör és elvárások a menedzsment rendszerrel szemben.

5. Vezetés
Vezetői elkötelezettség, politika, feladatkörök, felelősségi körök, és jogkörök.

6. Tervezés
Kockázatok és lehetőségek, célok és tervek.

7. Támogatás
Erőforrások, felkészültség, kommunikáció, és dokumentált információk.

8. Működtetés
Működtetés megtervezése és felügyelete.

9. Teljesítmény értékelés
Figyelemmel kísérés, mérés, elemzés, értékelés, belső audit, és vezetőségi felülvizsgálat.

10. Fejlesztés
Nem megfelelőségek, helyesbítő intézkedések, és folyamatos fejlesztés.

Ahogy látják egy elem hiányzik a mostani ISO 9001-hez képest, a megelőző intézkedések, gondolom ez majd jó sok vitát fog kiváltani. A dokumentum készítői arra hivatkoznak, hogy a menedzsment rendszer már magánban egy megelőző eszköz. Jó kis vitára számítok.

Az első olyan nemzetközi szabvány ami az SL kiegészítés figyelembe vételével készült az az ISO 22301:2012 Societal security — Business continuity management systems — Requirements.

  1. Véleményem szerint jó, hogy beépült a kockázatelemzés, amit eddig is kellett volna csinálni. FMEA, HACCP, stb. A KIR , MEBIR végezte is. Ahol tanácsadóként dolgozunk, ott próbáltunk minőségi és hatékonysági kockázatelemzést végezni, de nem mindig volt rá fogékony a cég.
    A megelőző intézkedés azért nem gond, hogy kikerült a 10. fejezetből, mert a 6-os teljesen le tudja fedni ezt a területet, ha jól alakítják ki a rendszert.
    Nekem tetszik így a struktúra.

    Üdvözlettel, Nagy János vezető auditor ( Certop, Mertcert, BSI,)
    Vállalatirányítási tanácsadó. Mikromentor Bt.

Comments are closed.