Fázis a termék életciklusában

Fázis és a minőségterv

Az AQAP 2105:2019 változatában egy új hivatkozás jelent meg, ami a korábbi változatban még nem szerepelt, az AS 9145 Requirements for Advanced Product Quality Planning and Production Part Approval Process. A szabványban később olvashatunk a “fázis” -ról. Mi ez? Mit kezdjünk mindezzel?

Honnan származik ez a szabvány?

Az autóiparban már régóta használatos az AQPQ/PPAP mint minőségügyi technika, a hasznossága miatt a repülőiparban is bevezetésre került, AS/EN 9145 szabvány képében, és a minőségterv szabványban is ez került behivatkozásra.

Azért, hogy eldöntsük, hogy kell-e alkalmaznunk ezt a szabványt az AQAP 2105 esetében a először járjuk körbe mivel foglalkozik ez a szabvány. Ismerjük meg a szabványt, megvehető itt vagy itt.

Mi az az APQP?

Advanced Product Quality Planning (APQP) – Termék tervezés és minőségfejlesztés

Egy jól meghatározott megoldás a termék és az előállítási folyamat megtervezésére. A segítségével a szállító egy olyan minőségügyi eszközhöz jut mellyel úgy tudja megtervezni a termékét, hogy a vevői szükségleteket ki tudja elégíteni. Az APQP-t úgy alkották meg, hogy lehetővé tegye a vevői szükségletek világos megértését, követelményekké való átalakítását, műszaki specifikációk kidolgozását, és egyedi jellemzők meghatározását.

Mi az a PPAP?

Production Part Approval Process (PPAP) – Termék jóváhagyási folyamat

Egy olyan folyamat mely során új vagy felülvizsgált alkatrészek jóváhagyására kerül sor. A PPAP egy jól meghatározot folyamat, amely a szállítót segíti a tervek jóváhagyása, a gyártás jóváhagyása előtt, után, és a gyártás befejezése után is. A PPAP az AQPQ eredménye.

Hogyan kapcsolódik egymáshoz az AQPQ és a PPAP?

Az AQPQ folyamat magában foglalja a PPAP-t.

AZ AQPQ folyamat minden szervezet számára hasznos, ha az új termék tervezési folyamatba integrálják, mint kockázat csökkentő, megelőzési eszköz. Nem tekintsünk rá csak úgy mint egy vevő részére átadandó dokumentációt készítő folyamat, mert nem aknázzuk ki a benne rejlő lehetőségeket. Alkalmazásának előnye, hogy a termék gyermekbetegségeivel járó költségek csökkentését teszi lehetővé. Továbbá világossá teszik a gyártási folyamat lépéseit, a résztvevők szerepét, felelősségét. Dokumentálja, kommunikálja, lehetővé teszi a termék érvényesítését a vevői elvárásokhoz. Csökkenti a gyártási folyamat változékonyságát, egyenletes termék minőséget tesz lehetővé, így biztosítva a vevő bizalmát a szállító képességeiben.

Fázis

Most, hogy már világos mindez nézzük meg, hogy mindez hogyan kapcsolódik mindez az AQAP 2105:2019-hez.

AQAP 2105 3.1.2. pontja szerint a minőségtervet és a vonatkozó folyamat dokumentációkat bármely szerződés szerinti tevékenység végzése előtt kell elkészíteni és beküldeni.

Ha másként nem határozták meg, a szállító vizsgálja felül és frissítse a minőségtervet az alábbi fázisokban, hogy biztosítsa a minőségterv érvényességét az alább meghatározott tevékenységeknél:

Tervezési fázis

Termék fejlesztési és tervezési fázis

Folyamat fejlesztési és tervezési fázis

Termék és folyamat érvényesítési fázis

Folyamatos gyártás, használat és kiszállítás utáni fázis

Megjegyzés: A fázisokról további információ található az AS 9145 szabványban.

Először is vizsgáljuk meg mit mond a hivatkozott szabvány, az AS/EN 9145, a fázisról.

Fázis – Termék fejlesztés, tervezés során, egy időtartam amely alatt az egyes folyamatok, feladatok, leszállítandók, és eredmények létrejönnek. A fázisok átfedhetik egymást. ahogy az alábbi ábrán is látható. A fázis akkor ér véget, ha a fázis leszállítandói létrejöttek.

Fázis a termék életciklusában
Fázisok a termék életciklusában – forrás IAQG 9145 útmutató

Nézzük meg mit mond az AQAP 2105 SRD 1 – útmutató az AQAP 2105 2.1.3 pontjáról.

A jóváhagyott minőség tervet be kell vezetni a szállító szervezetében az összes szerződéses tevékenységre, a szerződés lezárultáig. A minőségtervet folyamatosan felül kell vizsgálni és frissíteni, tükrözendő a folyamatban lévő tevékenységeket, minden szerződéses fázisban. Azt várjuk el, hogy a minőségterv tükrözze a következő fázisok tervezett folyamatait/tevékenységeit. A minőségtervnek jeleznie kell a tervezési folyamat kimeneteket mint dokumentált információ.
Ugyanakkor az is elvárt, hogy az összes tevékenység jól megtervezett legyen az egyes tevékenység megkezdése előtt. A tervezési folyamat leírása javasolt.

Az egyes fázisok valós hossza el fog térni az egyes termék és/vagy gyártás fejlesztés terjedelme és időzítésének a különbözése miatt.

A fázisok átfedhetik egymást, vagy újra indíthatók a későbbi fázisokban, ha szükségessé válik.

Az AS 9145 ebben a szabványban csak útmutatásul szolgál a “fázis” fogalmának meghatározására, a 3.1.2 fejezet keretén belül.

Megjegyzés: Az AS 9145 az AQAP-2105-ben nem került behivatkozásra mint szerződéses követelmény.

Megjegyzés: Az AQAP 2105-ben használják “fázis”-t. Ugyanakkor más terminológiák is használhatók a kezdés, vég, munka terjedelem meghatározására, mint a mérföldkövek, határidők vagy folyamatok, kapuk, stb.

Ezt mondja az útmutató, mihez kezdjünk mindezzel az információval?

Fogjunk hozzá ezek után minőségterv készítéshez, készítsük elő

Az AQAP 2105 követelmények a legbonyolultabb legkomplexebb eszközök beszerzésére van összeállítva. Vizsgáljuk meg, hogy tudunk-e egyszerűsíteni ezen a bonyolult megoldáson, a termékünk megengedi-e?

Gondoljuk át, hogy a termékünk, szolgáltatásunk esetében a tervezési folyamatot hogyan szabályoztuk le.

Mit mond a szerződés a tervezésről, milyen kimenő adatokat kell a vevő részére átadnunk.

Hogyan tudjuk meghatározni a fázisokat a mi esetünkre.
Mely fázisok nem vonatkoznak a szerződésünkre.

A fázis helyett mit fogunk használni? Határidőket?

Álljunk neki és szabjuk a mi szerződésünkre a minőségterv mintát.